Kép forrása: ritualdyes.com

Ez az ötletem nem csak az ajándékozottnak könnyíti majd a dolgokat, hanem a vele együtt élő, fonalgombolyítás megsegítésére kényszerített egyént.

Szóval, a gombolyítást nagyban elősegíti egy motolla.

A motolla egy olyan tárgy, amire a motringolt fonalat fel lehet tenni, hogy fogja nekünk, amig gombolyítunk. Merthogy nem minden fonal jön gombócban, hanem sokszor motringot kapunk, amit még gombolyítani kell a felhasználás előtt. (Gyári gombócokat nem szükséges átmotringolni)

Motollaválasztásnál az egyik fő szempont nekem, hogy állítható legyen, mert a motringok méretei nem azonosak, a piacon a legtöbb 160 és 180 cm kerületű, de létezik ettől eltérő is.

A másik szempontom pedig az, hogy összecsukható legyen. Nekem kisebb helyem van, és nem szeretem, ha mindig elől van megnyitva, ezért jó, hogy az enyémet össze lehet csukni. (Kivéve ha palotád van, végtelen hellyel.)

Alapvetően kétféle motolla létezik, szerkezetét tekintve.

Az egyik az esernyő motolla – ezt úgy lehet kinyitni, mint egy esernyőt.

A másik pedig angolul amish swift, ebben fix pálcák tartják a fonalat, a motring méretét úgy tudjuk állitani, ha ezek a pálcák csúsztathatók, vagy átrakhatók. Ilyen jellegű motollát találtok Spin n’ Fox Borinál, aki itthon készíti őket.

Még egy választási szempont lehet esetleg az is, hogy ha a használója szeret fonni, és a fonal motringolásához is ezt hasnálná, akkor jobb lehet az amish tipusú, mert az esernyő fajta hajlamos kicsit “összemenni” mikor tekeredik rá a fonal és feszül kicsit, ezért ahogy haladunk, egyre kisebb lesz a motring kerülete, és egy nem tökéletes motringot kapunk a végére. Ezt orvosolhatjuk egy amish motollával, vagy egy niddy-noddyval(motringoló), de erről még írok. 😉

Minden esetre, ha unod, hogy tartani kell a fonalat, míg a másik gombolyít, akkor ez szuper ajándék mindkettőtöknek!